15 Des 2009

plafo11::: Disseny d'exposició permanent

Llibertat a cops de falç
Revoltes i moviments populars als Països Catalans (1455-1970)
 

El Terra d'Escudella us presenta l'exposició defintiva i permanent que omplirà de vida les parets del menjador interior. Es tracta de la feina de recerca duta a terma durant més de quatre anys per l'equip fundador del Terra d'Escudella.

La força del nostre poble
La força d’un poble es manifesta a través de la seva inquietud per transformar la realitat que l’envolta: canviar les seves condicions de vida, lluitar per la seva llibertat, denunciar les injustícies... De reaccionar, al capdavall, davant els atacs a la integritat física, cultural o econòmica dels membres que el formen.

L’exposició «Llibertat a cops de falç» us convida a passejar per alguns dels moments més significatius d’aquesta resistència; una resistència a vegades violenta i destructiva, altres vegades constructiva, creativa, subtil. Però sempre, sempre, combativa. El caràcter transformador, ferm i inquiet de les classes populars catalanes queda ben demostrat amb aquest treball de recerca. Caràcter que, actualment, corre el perill de perdre's en l'oblit, extrem desitjat amb delit pels estats invasors i la dreta autòctona, regionalista i nacionalista. El marc geogràfic comprèn els quatre grans territoris de parla catalana que conformen els Països Catalans (el Principat, el País Valencià, les Illes i la Catalunya del Nord), autèntic bressol de lluites populars. Unes terres que els avatars de la història han disgregat sota diverses unitats administratives (estats, comunitats autònomes...), però que tenen, indubtablement, una sèrie de trets culturals, lingüístics, econòmics i polítics comuns.

Viatge a través del temps
Aquest viatge per les revoltes i els moviments populars catalans pren com a punt de partida l’Edat Mitjana, època en què la pagesia vivia en un règim gairebé esclavista sota el poder feudal. Avança en el temps a través de l’Edat Moderna, sense abandonar els esclats de rebel·lia en un món encara eminentment agrari i els aixecaments contra les exigències d’unes guerres que utilitzaven el poble com un peó en un joc d’escacs. I arriba finalment a l’època contemporània, una fase de la història complexa i rica en expressions populars de resistència: des de les revoltes de subsistència, fins a la revolució del 36 i la lluita antifranquista, passant per les fites aconseguides pel moviment obrer i l’incipient independentisme català.

La història amagada
Aquesta és una història d’històries, on els protagonistes no són monarques, clergues, mercenaris o empresaris, sinó camperols, obrers, menestrals, dones, petits comerciants. La majoria d’ells, personatges anònims, però tots pertanyents a les classes populars catalanes, autèntic agent secular de progrés social el paper de les quals sovint ha estat oblidat (quan no intencionadament bandejat) per la historiografia oficial. Protagonistes sense rostre, sense retrats que reflecteixin les seves faccions, sense panegírics que lloïn les seves gestes, sense una hagiografia que exalti les seves trajectòries. Aquesta exposició neix d’aquestes mancances, com a homenatge orgullós d’un passat, com a recuperació històrica en present i com a compromís de futur.

Exposició sencera al web del Terra d'Escudella

panoramica tdk

Valorar aquest article
(0 vots)
Darrera modificació el Dijous, 07 Juny 2012 12:56
(H)elena Olcina

Cree conceptes visuals, utilitzant les últimes tecnologíes, per comunicar idees que inspiren, informen o captiven els consumidors. Treballe totes les branques del disseny (imatge corporativa, editorial, packaging, web, etc).

Lloc Web: www.hgrafic.com

Hola... estàs a hgrafic.com

Disseny web,  gràfic, editorial i un poc de fotografia

Un poquet sobre mi...

logohCree conceptes visuals, utilitzant les últimes tecnologíes, per comunicar idees que inspiren, informen o captiven els consumidors. Treballe totes les branques del disseny (imatge corporativa, editorial, packaging, web, etc).

Contacta

Les nostres dades, per si necessita un pressupost per qualsevol dels serveis citats al web i per d'altres relacionats amb el disseny gràfic. Segur que tenim la solució que està buscant!

  • Correu-e
    Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
  • Telèfon
    +34 617 517 966
  • Localització
    València